Türkiye’de Deprem Patent Başvurularına Genel Bir Bakış

Türkiye, bir deprem ülkesi olduğunu geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerle bir kez daha acı bir şekilde hatırladı. Bu tür felaketlerle mücadelede yalnızca bina yenileme çalışmaları değil, teknolojik gelişmeler ve patent başvuruları da bir ülkenin depreme karşı aldığı önlemlerin önemli bir göstergesi haline geldi. Depreme karşı geliştirilen yenilikçi çözümler, toplumun güvenliğini sağlama ve kayıpları en aza indirme konusunda hayati bir rol oynuyor.

Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut’un verdiği bilgilere göre, 2019’da 36, 2020’de 41 ve 2021’in ilk sekiz ayında 25 deprem temalı patent başvurusu yapılmıştı. 2022’de bu sayı 20’ye, 2023’te ise 23’e yükseldi. 2024 yılının ilk 8 ayında ise 28 patent başvurusu yayımlandı. Bu veriler, Türkiye gibi deprem riski yüksek bir ülke için hayati önem taşıyor.

Cumhur Akbulut, özellikle beklenen Büyük İstanbul Depremi gibi büyük felaketlerin yaratacağı kayıpların önlenmesi için daha fazla bilimsel ve teknolojik çalışmanın gerekliliğine dikkat çekti. Akbulut, “Deprem ve doğal afetlerin insan hayatında daha fazla yer tuttuğunu görüyoruz. Patent ve faydalı model başvuruları da bu doğrultuda artıyor. 2024 yılı sonuna kadar başvurularda daha fazla artış bekliyoruz. dedi.

Deprem Alanında Patent Başvurusu Yapılan Ürünler

Cumhur Akbulut, deprem alanında patent başvurusu yapılan bazı ürünlere de değindi. Bunlar arasında:

  • Deprem yatakları
  • Deprem öncesinde uyarı veren alarmlar, sensörler ve filtre sistemleri
  • Deprem anında doğalgaz ve elektrik akımlarını kesen cihazlar ve valfler
  • Sismik enerji sönümleyiciler
  • Deprem anında sıkışma yapmayan kapılar
  • Çeşitli tahliye sedyeleri
  • Deprem sonrası kazazede tespit etme yöntemleri

Bu tür buluşların, deprem esnasında ve sonrasında birçok hayatı kurtarabileceğini belirten Akbulut, telekomünikasyon firmalarının da bu alandaki buluş başvurularını artırdığını vurguladı. “Deprem koşullarında güvenli alan tespit eden sistemler, şebeke kontrol sistemleri ve afet yönetiminde iletişim sistemleri, telekomünikasyon firmalarının öne çıkan başvuruları arasında yer alıyor. Bu başvuruların artması, deprem anında sağlıklı iletişimin sağlanması açısından son derece önemli” dedi.

Deprem Başvurularında Japonya Önde

Dünya genelinde depremle ilgili patent başvurularında Japonya ilk sırada yer alıyor. Japonya’yı sırasıyla Çin, ABD, Güney Kore, PCT başvuruları, EPO, Kanada, Avustralya, Tayvan ve Rusya takip ediyor. Şirket bazında ise Hıtachi, Kajima Corp ve Mıtsubishi Electric Corp, depremle ilgili başvurularda öne çıkıyor.

Türkiye’de de bu yöndeki çalışmaların hızlanması, büyük kayıpların önüne geçilmesi adına oldukça önemli. Özellikle deprem riski yüksek bölgelerde, bu tür teknolojik çözümler büyük önem taşıyor. Cumhur Akbulut, “Daha fazla bireyin hayatını kurtarmak adına, deprem konusunda daha hızlı ve etkili başvurular yapmamız gerekiyor. Bu noktada yasal düzenlemeler de önemli bir rol oynayacak” diyerek sözlerini tamamladı.