- 11 Kasım 2019
- Yayınlayan: Adres Patent
- Kategori: Haber
Yüksel: Kentsel Kültürel Değerleri Korumadan Kentsel Dönüşüm Başarılı Sayılmaz.
Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü’nün ana sponsorluğunda, M.A.P Danışmanlık Eğitim Hizmetleri’nin katkılarıyla düzenlenen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi” İstanbul Fairmont Quasar Hotel’de gerçekleştirildi.
Kentsel dönüşüm sürecini bütün paydaşlara daha iyi bir şekilde anlatmak amacıyla yola çıkan ve bu yıl altıncısı gerçekleştirilen kongrenin teması, “Kentsel Dönüşüm Sürecinde Tarihi Ve Kültürel Korumanın Hukuksal Boyutları” olarak belirlendi. Kentsel dönüşümün ülkemizde önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel, “Kentsel dönüşüm, toplumun her kesiminde kabul edilmiş bir gerçek haline gelmiştir. Yasada ve gerekçesinde afet başlığında ele alınan kentsel dönüşüm; bugün yenileme, dönüştürme, planlama ve tasarım fonksiyonları ile hızlı şekilde devam etmektedir. Ancak kentsel kültürel değerleri korumadan kentsel dönüşüm başarılı sayılmaz” şeklinde konuştu.
6306 Sayılı Yasa “Süreli” Değil.
Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 sayılı yasanın, süreli olmadığının altını çizen Yüksel, “Yasayı ele aldığımızda temelinde; süreklilik, kapsayıcılık ve yayılmacılık bulunuyor. Bu üç temel bileşen üzerine kurulan yasa, ülkemizde yapılaşma ve yenileşme konusunda önemli kazanımları elde etmemizi sağlayarak, bu kazanımların devamlı hale gelmesinde etkili oldu.” diye konuştu.
Diğer taraftan Kentsel dönüşümün sit (koruma) alanlarıyla bağlantısına ilişkin de açıklamalarda bulunan Yüksel, “Kentler üzerinde bulunan; eski kalıntılar, tarihi eserler, önceki çağlara ait mimari yapılar, insan eliyle imal edilmiş eski çağlara ait eserler, bulunduğu kentin ya da bölgenin bir parçası olduğundan insanlığın ortak mirası sayılmaktadır. Devlet tarafından bu alanlarda hak sahibi olan kişilerin hakkı sadece kamulaştırmayla verilirken, bugün sahip olduklarımız onlardan geriye kalan küçük bir kısım” değerlendirmesinde bulundu.
Sit Alanlarını Koruma Hususunda Farkındalık Artmalı.
Ülkemizin köklü bir tarihsel geçmişe sahip olduğuna işaret eden Yüksel, ”Tarihsel varlıkların korunması hem ülke ekonomisi için gelir kaynağı hem de millet olarak ülkemizi geleceğe taşıyan önemli etkenler arasında yer alıyor. Bu değerler çağdaş ülkelerde eski eserlerin kutsal derecede korunması boyutuna ulaştı. Ülkemizde son yıllarda tarihi eserleri ve kültürel varlıkları koruma konusunda toplumsal bir farkındalık oluştu. Ancak bu farkındalık yeterli boyutta değil. Birçok yasal altyapının değişmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm sürecinde, bu yasanın verdiği geniş yetkiler devlet kurumları ve uygulayıcılar tarafından doğru bir şekilde algılanmalı” açıklamasını yaptı. Yüksel, Türkiye’de tescilli taşınmaz kültür varlıklarının toplam sayısının 108 bin 813 olduğunu ifade ederek, yapılan yeni çalışmalarla mevcut sayının artacağını da sözlerine ekledi.
Kongre sonunda Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel, “En İyi Sanayinin Uzaklaştırılması Dönüşüm Projesi Geliştiren ve Uygulayan Belediye” jüri teşvik ödülünü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Fitnat İrem Elbeyli’ye takdim etti.