- 19 Nisan 2021
- Yayınlayan: Adres Patent
- Kategori: Coğrafi İşaret
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen bir nektarin türü olan ’Bayramiç beyazı’, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescilini aldı. Ürünün coğrafi işaret tescil işlemleri Bayramiç Ziraat Odası ve Adres Patent tarafından yürütüldü.
Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi ve Milas zeytinyağından sonra Taşköprü sarımsağı ile Bayramiç beyazı Türkiye’de (AB) Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescili alan 7’incı ürün oldu. Dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen seviyesine sahip olan Kazdağılarında yetişen, yüksek aromatik içeriği ile bir sağlık deposu olan Bayramiç ilçesinde yetişen endemik meyveler arasında yer alıyor Bayramiç Beyazı. Onu diğer nektarin çeşitlerimizden ayıran özelliği sadece farklı tadı ve güçlü aromatik yapısı değil, tüm endemik bitkilerde olduğu gibi bulundukları habitatın ekolojik özellikleri nedeniyle sadece o bölgede yetişen, toprağına bağlı bitkiler özelliğine sahip olmasıdır. Bayramiç beyazını sadece kendi çekirdeğinden yetiştirebilirsiniz. Başka topraklarda yetiştiremez başka yörelere götüremezsiniz.
2010 yılında Türkiye’de başvurusu yapıldı
Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut; 2010 yılında Türkiye’de başvurusu yapılmış olan ardından 2016 yılında Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Başvurusunu gerçekleştirilen Bayramiç Beyazının 16.04.2021 tarihinde tescil aldığını ifade etti. Akbulut; Coğrafi işaretli ürünlerin kırsal kalkınmada önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Ürünün coğrafi işaret tescil işlemlerinin yanı sıra raflarda özellikle Coğrafi işaretli ürün ambleminin kullanılmasının, aynı zamanda üreticiler ve yöre halkına sürdürülebilir katma değer oluşturması için önemli bir husus olduğunu anlatan Akbulut; “Bununla birlikte Bayramiç beyazının yönetişimi ve ticarileştirme konusunda bölge halkı ve kurumlar nezdinde plan ve programlarının yapılması gerekiyor. Ürün, Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlere gönderiliyor olmasının yanı sıra yurtdışına ihraç edilmesi kırsal kalkınmadan, ülke ekonomisine sağlayacağı katkıya ve dünyadaki coğrafi işaretli ürünlerin pazarından alacağı pay ile önemli bir yere sahip” ifadelerini kullandı.
İş birlikleri yeni ürünlerin tescili için oldukça önemli
Bayramiç beyazının coğrafi işaret aldıktan sonra piyasa değerinin artacağını dile getiren Akbulut, “Yapılan bir araştırmada ülkemizde iki bin 500’e yakın ürüne coğrafi işaret tescili alınabileceği ifade ediliyor. Bizler bu potansiyeli ortaya çıkarmak adına kooperatifler ve yerel üreticilerle iş birliği içindeyiz. Kamu tarafı ise bu görüşmelerde katalizör niteliğinde” değerlendirmesinde bulundu. Ürünün tescil işlemelerini Adres Patent olarak Bayramiç Ziraat Odasıyla birlikte yürüttüklerini bildiren Akbulut, kurum ve kuruluşlarla iş birliklerine hazır olduklarına dikkat çekti.
3 dönemde yetiştiriliyor
Bayramiç ilçesinde, Kaz Dağları’nın endemik meyvesi olan coğrafi işaretli nektarini ’Bayramiç beyazı’, 7 bin dönüm alanda erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde yetiştiriliyor. 2013 yılında ’Bayramiç beyazı’ adıyla Türkiye’de coğrafi işaret tescili yapılan ürün rengi, tadı, kokusu ve aroması ile tüketici tarafından beğeniliyor ve diğer nektarin çeşitlerine göre daha uzun süre dayanıklılık gösteriyor.