Konu fikri ve sınai mülkiyet haklarınız ise “taklitler aslını yüceltmez.”

Ayakkabı sektöründe varlık gösteren veya varlık göstermeyi düşünen bir firmaysanız markanızı ve tasarımlarınızı korumak için bilmeniz gerekenler var.

Türkiye ayakkabı sektörü yılda toplam 500 milyon çift ayakkabı üretimi kapasitesine sahiptir. Sektör üretiminin %90’ını iç pazara satmaktadır. Üretimin %67’si sanayileşmiş işletmelerde, %33’ü ise yarı sanayileşmiş ya da el üretimi yapan işletmelerde gerçekleşmektedir.

Görüldüğü üzere ayakkabı sektörü ticari hacmi oldukça geniş bir pazardır. Sizler de benzersiz olduğunu düşündüğünüz bir ayakkabı yarattıysanız, bu ürününüzün fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olarak onu güvence altında tutabilirsiniz. Girişte söylediğimiz gibi konu fikri ve sınai mülkiyet haklarınız ise “taklitler aslını yüceltmez.”

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Nelerdir?

Fikri ve Sınai mülkiyet hakları, diğer herhangi bir mülkiyet hakkı gibidir. Patentlerin, tasarımların, markaların ya da telif hakkıyla korunan eserlerin yaratıcılarının ya da sahiplerinin  yani hak sahiplerinin kendi çalışmalarından veya bir esere yaptıkları yatırımdan yararlanmalarına izin verir.

1948 Tarihli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 27’inci Maddesi:

  • Herkes toplumun kültürel faaliyetine serbestçe katılmak, güzel sanatları tatmak, bilim alanındaki ilerleyişe katılmak ve bundan yararlanmak hakkına sahiptir.
  • Herkesin sahibi bulunduğu (yarattığı) her türlü bilim, edebiyat veya sanat eserinden doğan manevi ve maddi yararlarını korunmasını isteme hakkı vardır.

Dolayısıyla fikri hakların korunması temel insan haklarından biridir.

FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI NELERDİR?

       Fikri Haklar

 

Sınai Haklar

 

Diğer Haklar

 

•        Eser Sahibinin Hakları

•        Bağlantılı Haklar

 

•        Marka

•        Patent / Faydalı Model

•        Tasarım

•        Coğrafi İşaret

•        Entegre Devre Topografyası

 

•        Ticaret Unvanları

•        Tescilsiz Haklar

•        Bitki Islahçı Hakları

•        İnternet Alan Adları

•        Açıklanmamış Bilgiler

o   Gizli Bilgiler

o   Ticari Sırlar

 

Ayakkabı Sektöründe Fikri ve Sınai Mülkiyet Türleri Nelerdir?

Ayakkabı sektörü; patentler/faydalı modeller, markalar, tasarımlar, telif hakları ve ticari sırlar dahil olmak üzere birçok fikri ve sınai mülkiyet hakkını içerisinde barındırır.  Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı sahipleri, aynı maddi olmayan varlıkları korumak için sıklıkla bu tür fikri ve sınai mülkiyet hakkı korumalarından birden fazlasına ihtiyaç duyar.  Örneğin ayakkabı sektöründe, marka tescili ile ayakkabının üretildiği ad veya slogan korunurken, tasarım tescili ile ayakkabının modeli, patent/faydalı model tescili ile fonksiyonel özellikleri, telif hakları tescili ile de üretim aşamasında kullanılan yazılımlar ya da el işçiliği olan eserler korunur.

Ayakkabı Sektöründe Markalaşmanın Önemi

Marka kavramı tüketicinin tekrarlanan satın alma davranışları ile satış rakamlarının arttırılması, promosyon maliyetlerinin azaltılması ve eş zamanlı olarak firmanın rekabete karşı direnç gösterebilmesine olanak sağlar. Markalaşma birdenbire olan bir süreç değildir. Uzun mesai saatleri ve emek istemektedir.

Diğer tüm sektörlerde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de markalaşmak marka sahiplerinin nihai hedefleri arasında yer almaktadır. Tüketiciler kalitesine güvendikleri ve büyük kitleler tarafından kullanılan markaları kendilerine otorite olarak belirlerler ve düzenli olarak o markalardan alışverişler gerçekleştirirler.

Ayakkabı sektöründe başarılı olmak ve karınıza kar katmak istiyorsanız sizlerin de markalaşmanız gerekmektedir.

Markalaşırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri de fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olmanızdır. Eğer ürünlerinizin fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip değilseniz geniş ayakkabı sektöründe birçok taklitçi marka ile mücadele etmek zorunda kalırsınız. Markanızın taklit edilmesi başta size başarı unsuru olarak gelebilir fakat tam anlamıyla bir emek hırsızlığıdır. Merdiven altı firmalar sizin adınızı ve tasarımlarınızı taklit ederek sizin güvenilir marka imajınızı yerle bir edebilirler. Bu yüzden markalaşma adında atacağınız en önemli ve ilk adım fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olmaktır.

Ayakkabı Sektöründe Patent/ Tasarım Tescilinin Önemi

Ayakkabı pazarı oldukça geniş ve çetin yarışların olduğu bir pazardır. Hiçbir marka yaratıcı ayakkabı tasarımlarını rakiplerine kaptırmak ve taklitlerinin çoğalmasını istemez. Bir ayakkabının tasarımını yaratıcı kılan unsur piyasada benzerine rastlanmamasıdır. Fakat üretici ayakkabı modelinin tasarımını tescil ettirmezse ürününü güvence altında tutamaz.

Bir ayakkabının tasarım tescili, ürününüzün yeni ve orijinal olan estetik görselini korur.

Bir tasarım tescil başvurusunun kabul edilerek tesciline karar verilebilmesi için tasarımın yeni ve ayırt edici niteliğe sahip olması gerekmektedir.

Eğer yaratılan bu yeni ve özgün ayakkabı tasarımının aynı zamanda buluş niteliğinde olan ve kullanıcılara fayda sağlayacak fonksiyonel özellikleri de varsa; örneğin su geçirmezlik, kaydırmazlık…. vb. gibi , o taktirde aynı zamanda bu ürünün patent ya da faydalı model tescili de yapılmalıdır.

Ayakkabı Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkının İhlali Örneği

Ayakkabı sektöründe fikri ve sınai mülkiyet haklarının ihlal olayları sıklıkla yaşanmaktadır.

Ayakkabı sektöründe en çok rastlanan fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlalleri; ticari sırların izinsiz açıklanması, taklit ürün ve markalardan oluşur.

Ayakkabı sektöründe genellikle hak ihlali; alıcıların orijinal markayı satın aldıklarını düşünmeleri için kafalarını karıştırmayı amaçlayan bir logo ya da marka oluşturulması şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Ünlü ayakkabı markası Adidas’ın logo ve markasını kullanan taklitçi firmaların tasarımlarından örnekler:

Yukarıda yer alan logolar ve isimler Adidas markasının taklitçileridir. Adidas logo, marka ve tasarım hakkına sahip bir marka olarak bu taklitçi firmalara yasal olarak dava açma hakkına sahiptir.

Sizler da ürünlerinizin fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olarak ayakkabılarınızı koruma altına alabilirsiniz.

Adres Patent İle Ayakkabı Markanızı Koruma Altına Alın!

Adres Patent marka, patent, tasarım ve telif hakları konusunda ileri düzeyde bir birikim ve deneyime sahiptir. Müşterilerine, marka, patent, tasarım, telif hakları ve bu haklara sahip kişilerin hukuki hakları konusunda uluslararası düzeyde danışmanlık yapmaktadır.

Ayakkabı markanızın fikri ve sınai mülkiyet hakları sürecinde ihtiyaç duyduğu tüm desteği Adres Patent olarak hizmetinize sunmaya hazırız.

Daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.