Türkiye, Gastronomide Baklava Çeşitleriyle Katma Değeri Artıracak
- 25 Eylül 2024
- Yayınlayan: Adres Patent
- Kategori: Coğrafi İşaret
Yerel ve kırsal kalkınmanın önemli dinamikleri arasında yer alan coğrafi işaretli ürünler gastronomi turizmi açısından da kritik bir yerde bulunuyor. Konuyu tatlılar özelinde ele aldığımızda ise Türkiye’nin coğrafi işaret alan 13 baklava çeşidinin bulunduğunun altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, sadece tek bir ürün çeşidine alınan tescilin zincirleme bir katma değer oluşturduğunu söyledi.
Globalde coğrafi işaret ekosistemi 300 milyar dolarlık bir pazar payına ulaştı. Bu ürünler arasında özellikle tatlılar öne çıkmaya başlarken, yeni lezzetler için başvuru süreçleri devam ediyor. Gastronomi turizmi açısından coğrafi işaretli ürünlerin önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, tatlıların bu değer zincirinde son dönemler özelinde daha fazla öne çıktığını söyledi. Türkiye’de sadece baklava özelinde 13 ürüne coğrafi işaret alındığına işaret eden Akbulut, “Afyonkarahisar hurma baklavası, Akşehir peynirli baklavası, Gaziantep baklavası, Tavas baklavası, Amasya cevizli ballı baklavası, Çerkez sürme baklavası, Kayseri gül baklavası Çerkeş sürme baklavası sadece bu ürünlerden bazıları” açıklamalarında bulundu. Herkesin aklına baklava denildiğinde ilk olarak ‘Gaziantep’ baklavasının akıllara geldiğinin altını çizen Akbulut, “Coğrafi işaret alan diğer baklavalarımızın da tanıtım ve bilinirlik çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Böylece hem üretici hem de o ülkemiz daha fazla kazanmış olur” açıklamalarında bulundu.
Sütlü tatlılarda ise globalde 16 bin üzerinde patent başvurusu var
Yanı sıra sütlü tatlılarda ise karışımların ve yöntem patentlerinin yoğunlukta olduğunun altını çizen Cumhur Akbulut, “Bu alanda ise en çok patent başvurusu yapılmış durumda. Bu ülkelerin başında ABD, Kanada, Çin Rusya geliyor. Baktığınız zaman ülkeler arasında bir katma değer yaratma yarışı olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’de bu alanda yapılan başvurulardan bahseden Akbulut, “Stevya içerikli bir sütlü tatlılar, baklava türevi sütlü tatlılar, stevialı çaylı sütlü tatlı yapısı, mate yapraklı sütlü tatlı gibi başvurular var” bilgisini verdi.