- 7 Mart 2022
- Yayınlayan: Adres Patent
- Kategori: Haber
Reel sektörde kadın ağırlığının her geçen gün artış gösterdiğinin altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, “Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WİPO)2022 de yayınlanan verilere göre bir önceki seneye göre kadın buluşçuların artış hızının başında İspanya geliyor. Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor” dedi.
Birçok ürünün ticarileşmesinde önemli bir yere sahip olan kadın buluşçular, katma değerli üretimlerde de kendisini gösteriyor. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, WİPO verilerinde özellikle Uluslararası Patent (PCT) başvurularının yer aldığı kısımda toplam başvurular içerisinde kadın buluşçuların oranının 2006’da yüzde 16,5 olduğunun altını çizerek, “Ancak yıllar geçtikçe bu oran kademeli bir şekilde artış göstermiş durumda. 2021 PCT başvurularını ele aldığımızda kadın mucitlerin oranı yüzde 35’e ulaştı.” bilgisini verdi. 2020’de bir önceki seneye göre ülkeler özelinde yapılan kadın buluşçuların gerçekleştirdiği başvurularda artış hızı oranı olarak İspanya’nın başı çektiğine vurgu yapan Akbulut, “Sonrasında Çin ve Güney Kore gelirken, Türkiye ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi Fransa, Amerika, İsrail takip ediyor” ifadelerini kullandı. Akbulut, verilerde kadın mucitlerin başvurularının yüzde 17’sinin bireysel, yüzde 24’ünün kamu araştırma kuruluşları, yüzde 23’ünün üniversiteler, yüzde 16’sının çalıştıkları iş yeri aracılığı ile yapıldığını iletti.
Biyoteknoloji ve organik kimyada yapılan başvuruların yüzde 60’ı kadınlardan
Birçok kurumun kadın buluşçuların sayısının artırılması yönünde çalışmalar yaptığını dile getiren Cumhur Akbulut, “Geçtiğimiz yaz WİPO kadın buluşçuların sayısının arttırılması için Kadınları Teşvik Etme Kalkınma Gündemi Projesinin çalıştayını gerçekleştirdi. Bu proje sayesinde belirlenen ülkelerden özellikle Umman, Pakistan ve Uganda’da kadın mucitlerin patent sistemi konusundaki farkındalıklarının arttırılması amaçlandı” diye konuştu. Bu tarz çalışmaların Türkiye’de yaygınlaştırılması gerektiğini ileten Akbulut, reel sektördeki oyuncularla, sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü bildirdi. Kadın mucitlerin özellikle, biyoteknoloji, ilaç, organik kimya, biyolojik malzemeler gibi alanlara yönlendiğini anlatan Akbulut, “Bu sektörlere yönelik geliştirilen ürünlerin yüzde 30’unda kadınların imzası var. Ayrıca biyoteknoloji, ilaç ve organik kimya alanlarındaki yapılan patent başvurularının yüzde 60 kadınlardan oluşuyor” diye konuştu.