- 16 Ağustos 2019
- Yayınlayan: Adres Patent
- Kategoriler: Coğrafi İşaret, Marka, Patent, Tescil
Türkiye Marka haritasında 2018 yılında 224 marka başvurusuyla 11’inci sırada yer alan Denizli için konuşan Adres Patent Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Hilmi Özalp, “Denizli, markalı ürünlerle ve katma değer üreterek kalkınacak” dedi.
Marka Başvuru Sayılarında Artış
Özalp, “Denizli’de 2016 yılında 1.340 adet marka başvurusu yapılırken, bu sayı 2017 yılında 1.548 adede yükseldi. 2018’in ilk 2 ayında yapılan başvuru sayısı ise 224 oldu. 10 Ocak 2017’de çıkan kanunun ardından Marka başvuru sayıları artış gösterdi. Sınai mülkiyet kanunu ile marka tescil süreleri kısaldı. Tescilli markaların etkin kullanımı için düzenlemeler getirildi. Markanın kullanılmama sebebiyle kurum tarafından iptaline olanak sağlandı. Söz konusu hüküm AB Direktifi ile paralel olarak kanunun yayımı tarihinden itibaren 7 yıl sonra yürürlüğe girecek. Hükümsüzlük ve iptal halleri AB mevzuatı ve uluslararası düzenlemelerle paralel olarak düzenlendi. Sınai mülkiyet haklarının kanunlaşmasıyla konu daha da önem ve anlam kazandı. Bu da beraberinde marka bilincini ve başvuru sayısını artırdı.” açıklamasını yaptı.
2016 ve 2017 yılı marka başvuru sayılarını açıklayan Özalp, Denizli’de 1995-2017 yılları arasında yapılan marka başvuru sayısının 16.762 adet olduğunu, başvuru sayılarına göre il sıralamasında İstanbul 1’inci sırada, Ankara 2’inci, İzmir 3’üncü ve Denizli’nin ise 16.762 adet marka başvurusu ile 10’uncu sırada yer aldığını söyledi.
Denizli İhracat Rakamları
Denizli‘nin ihracat rakamları ile ilgili de bilgi veren Özalp şunları söyledi:
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından kayda alınan 2017 yılında yaklaşık olarak 170 ülkeye yapılan ihracatının Ocak-Aralık döneminde %11 yükselerek 3 milyar doları aştığı kayıtlara geçti.
Denizli Coğrafi İşaretleri
Denizli’nin coğrafi işaretlerine değinen Özalp, Yöresel ürünler kültürel ve ekonomik zenginliğimizin kaynağıdır. Coğrafi işaretlerin Denizli ilinin tanıtımına katkı sağlamakla birlikte bölgenin ekonomik ve kültürel değerlerini de koruma altına almaktadır. Çok sayıda başvurumuz olmakla birlikte, Denizli Traverteni, Buldan Bezi, Denizli Leblebisi, Kale Biberi, Sabey Çekirdeksizi, Süper İnce Kilimi tescilli coğrafi işaret alarak korunmaktadır. Coğrafi işaretlerin tescil yoluyla koruma altına alınarak özelliklerini kaybetmeden geleceğe taşınması için düzeni olarak denetimlerinin yapılması iyi bir yönetişim modeli ile ulusal ve uluslararası markalaşması yoluyla ekonomiye katkı sağlaması açısından çok önemlidir.” dedi.