Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2017 yılının birinci çeyreğine ait üç aylık ulusal verimlilik istatistiklerini açıklamasının ardından Adres Patent’ten açıklama geldi.

Bakanlık, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi çalışan kişi başına üretim endeksi, 2017 yılı birinci döneminde, bir önceki döneme göre yüzde 4,04 arttığını duyurdu.

Konuyla ilgili konuşan Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, “Sanayinin gelişmesi, üretim endeksinin artması için Türkiye’nin marka sayısı artmalı” dedi.

“RİSKSİZ TİCARET İÇİN MARKA TESCİLLE KORUMA ALTINA ALINMALI”

Marka sayısının artması, ekonominin büyümesi ve teknolojinin ilerlemesi anlamına geldiğini belirten Akbulut, “Yurt dışına açılma, globalleşme ve Türkiye’nin imajını yükseltmek için ilk adımı marka tesciliyle atmak gerekiyor. Dünya markası yaratmak için marka tescili alınmalı ki o marka koruma altında olsun. 2017 yılını Ekonomi Bakanlığı ihracatta atılım yılı ilan etti. İlk beş ayda ihracatımız yüzde 10 artış gösterdi. Bu sürede marka başvuruları da geçen yıla göre arttı. Markasını tescillemeyen ihracatçı risk altında. 67 bin ihracatçımızın uluslararası alanda risksiz ticaret yapabilmesi için mutlaka markalarını tescille koruma altına alması gerekiyor.” açıklamasını yaptı.

Markanın önemine de değinen Akbulut şunları söyledi:

Firmalar; orijinal markalar ortaya çıkararak bu markaları çeşitli stratejilerle destekleyip geliştirerek rakiplerinden farklılaşabilmektedir. Farklılaşma kavramı, günümüz rekabetçi ekonomik yapısı içerisinde gerek tüketiciler gerekse firmalar açısından çok büyük bir önem arz etmekte. Markalaşma, günümüz modern ekonomik sistemi içerisinde rekabet kavramının somutlaşmış bir şekli olup, bir firmanın organizasyon yapısının tamamını ilgilendirmektedir.

MARKA BAŞVURU SAYISI ARTTI

Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan marka başvuru sayısı ile ilgili de bilgi verdi.

Akbulut, “Bu yılın ilk üç ayında 26 bin 8’i yerli olmak üzere toplam 29 bin 615’e ulaştı. Yerli marka başvuru oranının yüzde 87,7 olduğu saptandı. Yerli marka başvurularının geçen yıla göre yüzde 2 arttığı görüldü” dedi. “Adres Patent olarak Türkiye’nin dünya pazarında tescilli ürünleriyle hizmet sunan ilk 5 ülkesi arasında olması için çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.