Ticaret Bakanlığı’nın yerli üretimi destekleme ve üreticiyi koruma amacıyla Yerli Üretim Logosu’nu tanıtmasının ardından açıklama yapan Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut “Sene başından bu güne baktığımızda ülkemizde patent başvuru sayılarında her geçen gün artış yaşanıyor” dedi.

Akbulut şunları söyledi:

“Dünya ile rekabet edebilen, bilim ve teknoloji alanında katma değer üreten Türkiye için; Tarımda geleneksel ürün ve değerlerimiz başta olmak üzere Coğrafi İşaretli ürünlerimizin dünyaya tanıtılmasının sağlayacağı katma değerle birlikte Bilim; Tıp; Sanayi, Teknoloji ve daha birçok alanda katma değer üretip ekonomimizin güçlenmesine fayda sağlayabilecek faaliyetleri desteklemek zorundayız. Özellikle son dönemlerde ekonomi ve kalkınma politikaları ile ilgili yapılan açıklamalarda yerli ve katma değerli üretim, ihracat vurgusu ülkemizi geleceğe taşıyacak olan önemli argümanların başında gelmektedir. Daha çok işimiz var; Türkiye’de üretilen ürünlerde yerli üretim logosu kullanılma zorunluluğunun yanı sıra yerli üretimin artması, yaygınlaşması için öncelikle yerli üretimin kazanımları hakkında bilinçlenmeli ve bu kültürü yaygınlaştırmalıyız. Bunun için de 80 milyon insanımıza topyekûn görevler düşüyor. Adres Patent olarak; Türkiye Patentle Kalkınacak ilkesinden yola çıkarak TÜRKİYE PATENT HAREKATI projesi ve #ŞimdiPatentZamanı hashtag’i ile başlattığı sınai mülkiyet alanında yapılan çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz.”

Akbulut, 2018 yılının Ocak-Temmuz dönemi verilerini kapsayan Türkiye Patent Haritasını ve illerin patent karnesini paylaştı.

EN ÇOK PATENT BAŞVURUSU YAPILAN İLLER

2018 yılında 1.398 başvuru ile İstanbul birinci sırada yer alırken,
Ankara 504 başvuru ile ikinci,
Bursa 186 başvuru ile üçüncü,
İzmir 164 başvuru ile dördüncü,
Manisa ise 124 başvuru ile beşinci sırada yer aldı.

SIFIR ÇEKEN İLLER

Bu verilere göre; Bingöl, Çankırı, Erzincan, Hakkari, Siirt, Bayburt, Ardahan ve Kilis’ten hiç patent başvurusu yapılmadı.